Innland Magasin | NORGES GRØNNE MOTOR | 11. Skaper møteplasser over hele verden
1335
page-template-default,page,page-id-1335,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
The Plus på Magnor er designet av det danske arkitektfirmaet BIG. Ill: Big/Vestre

Skaper møteplasser over hele verden

Bymøbler skaper samhold og tillit mellom mennesker. Vestre AS vil forandre verden – nabolag for nabolag.

For oss handler det først og fremst om hva møblene gjør med folk når de setter seg ned og snakker med hverandre, sier Jan Christian Vestre, tredje generasjons eier og driver av Vestre As – en av Europas mest fremgangsrike produsenter av utemøbler for bruk i offentlige rom.

– Er det noe verden trenger, er det en sterkere følelse av tillit og samhold mellom mennesker – og det er det vi dypest sett jobber med, sier Vestre.

– Uterommet i byer og tettsteder er fellesarenaer for hverdagsdemokratiet, og det vil vi være med på å ta vare på, sier han.

Med prosjekter i over tretti land og salgskontorer i Oslo, Stockholm, Berlin, London, New York og Los Angeles er Vestre godt i gang med å virkeliggjøre visjonen. Byrom etter byrom blir møblert med kvalitetsprodukter fra norske Vestre.

– På Times Square i New York har vi mange hundre stoler, og i løpet av de siste årene er én av dem ødelagt av hærverk. Våre produkter er laget for å vare lenge, sier Vestre.

 

Bygger verdens mest avanserte møbelfabrikk

Nå er de i gang med det største løftet i norsk møbelindustri på flere tiår – fabrikken «The Plus» som er under bygging på Magnor i Eidskog. Fabrikken som er designet av danske BIG-arkitekter, vil bli blant verdens mest avanserte og ikke minst bærekraftige møbelfabrikker, med opptil nitti prosent reduksjon i energiforbruk og over 55 prosent reduksjon i klimagassutslipp. Bygget er formet som et stort plusstegn, og målet er å skape en fabrikk der mennesker, produksjon, teknologi, arkitektur og natur er fullt ut integrert i hverandre.

– The Plus har fått sin form som en naturlig overføring fra logistikk til arkitektur, sier Vestre. De fire produksjonsområdene – fargefabrikken, trefabrikken, monteringsavdelingen og lageret – plasseres rundt et felles midtpunkt som danner selve hjertet i bygget. Geometrien gir en åpen og effektiv arbeidsflyt, samtidig som alle de fire fabrikkvingene er i direkte kontakt med skogen. I byggets midtpunkt ligger opplevelsessenteret som gir 360 graders innsikt i hele produksjonen.

– Med The Plus har vi ambisjoner om å bygge verdens mest avanserte møbelfabrikk, slår Vestre fast.

– Fabrikken vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon, og i tillegg ønsker vi å være med på å utvikle Magnor til en attraktiv destinasjon for besøkende fra hele verden, med besøkssenter og en 300 mål stor opplevelsespark, sier han.

 

Bærekraftig produksjon

80 prosent av produksjonen ved den nye fabrikken er ment for eksport. Bruk av grønt stål, resirkulert aluminium og ikke minst treverk fra norske og svenske furuskoger er med på å gjøre Vestres møbler klimavennlige.

– Noen må gå foran i det grønne skiftet, og vi mener at vi har gode forutsetninger for å gjøre nettopp det, sier Vestre.

– Norsk industri er fortsatt preget av at over 85 prosent av investeringene gjøres i olje- og gassindustrien, og fortsatt skjer det for lite til at vi klarer å skape de arbeidsplassene vi skal leve av i fremtiden. Her i Innlandet har vi store ressurser i form av tre, og alt som kan lages av olje, kan også lages av tre. Vi må gripe mulighetene som ligger foran oss,tørre å tenke stort og skryte av hva vi får til, selv om det kanskje ikke er typisk innlandskultur, sier Vestre.

 

Med The Plus har vi ambisjoner om å bygge verdens mest avanserte møbelfabrikk.