Innland Magasin | NORGES GRØNNE MOTOR | 13. Vil lage utslippsfrie hytter
1337
page-template-default,page,page-id-1337,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Arve Noreng og Leve Hytter vil bygge fremtidens utslippsfrie drømmehytte. Foto: Leve Hytter

Vil lage utslippsfrie hytter

– Det grønne skiftet skjer nå, og det er så enkelt at vi må ta hensyn til helt nye forventninger fra kundene våre når det gjelder bærekraft, sier Arve Noreng, daglig leder i hytteleverandøren Leve Hytter i Øyer.

Derfor har han og bedriften satt i gang et ambisiøst prosjekt: De skal utvikle et klimanøytralt hyttekonsept.

– Målet er å utvikle en hytte som er klimanøytral, det vil si utslippsfri, gjennom hele levetiden, forteller Noreng. Det betyr at utslipp i produksjon og bygging skal hentes inn gjennom energiproduksjon og smarte løsninger. På et punkt skal hyttene gi positivt utslag på klimaregnskapet, sier han.

– Dette er en utvikling vi er nødt til å ta på alvor, og de som ikke gjør det, kommer til å falle av lasset, sier han.

 

Moderne komfort

Mange vil nok umiddelbart tenke at løsningen blir å vende tilbake til den tradisjonelle norske hytta, slik vi kjente den før moderne høykomforthytter ble vanlig utover på 80-tallet: avsidesliggende, værbitte buer langt inne på fjellet, milevis fra strøm og innlagt vann og kloakk. Det er langt fra tilfelle.

– Norske hytteeiere har vent seg til et komfortnivå som gjør det helt nødvendig å utstyre dagens hytter med moderne fasiliteter som strøm, vann og kloakk. Løsningen blir å bruke det aller beste av dagens teknologi, med solceller som en viktig del av strømforsyningen. Ved å plassere hyttene i små grender og i nærheten av kommunikasjonsknutepunkter, vil han også bidra til å redusere utslipp fra transport, og skåne sårbar natur.

– Dessuten er det viktig å benytte kortreist tre, klimavennlige materialer i grunnmur, og ikke minst å bygge hytter som ikke er for store, sier han.

 

Viktig for folkehelsen

Noreng er levende opptatt av hytter og hytteliv, og mener det er overdrevet hvor mye det truer naturmangfoldet, slik enkelte hevder.

– Det er klart at det er både krevende og dyrt å plassere en hytte langt inne på snaufjellet. De aller fleste er mer enn fornøyd med en plassering rundt tregrensen, og der er det mye plass her i Norge. Hyttelivet er utrolig viktig for folkehelsen, og vi ser jo hvordan alle lyser opp når vi møter dem på tur – da hilser folk på en måte de aldri gjør på gata i byen, sier han.

Det er de unge som er fremtidens hyttekjøpere, og de vil stille nye krav. Ikke bare er dagens ungdom opptatt av klima, men hyttekjøperne blir også stadig yngre. I dag ligger gjennomsnittsalderen på en hyttekjøper på 45–49 år. Noreng er klar i sin tale.

– Dagens unge vil ikke akseptere hytter som forurenser og skader naturen. Vi må rett og slett være med på det grønne skiftet, og det er derfor vi satser så tungt på dette konseptet, sier han.

 

«On the grid»

Leve hytters nullutslippshytte vil produsere strøm med solcellepaneler, men det går bare i sommerhalvåret. Om vinteren må den få strøm fra nettet.

– Selv om hytta kan produsere nok strøm om sommeren, er det umulig å magasinere energien til bruk om vinteren, sier Noreng. Løsningen? Å sende sommerens strømproduksjon ut på strømnettet – og kjøpe den tilbake om vinteren. I tillegg må fremtidens hytteeiere belage seg på tilleggsfyring med ved. Bare slik kan energiregnskapet gå opp, mener Noreng.

– Det er mange som baserer seg på fremtidens teknologi, men vi har valgt å se annerledes på det. Vi skal benytte moden teknologi, og vi skal bruke den smart. Da skal vi få til å lage en hytte som selv de mest ihuga naturvernere vil kjøpe, sier han.

Moderne komfort er nødvendig for dagens hyttekjøpere. Foto: ExpoNova