Innland Magasin | NORGES GRØNNE MOTOR | A7. Eidsiva
1359
page-template-default,page,page-id-1359,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Marit fant drømmejobben mellom bioråstoff og restavfall

Etter 12 år i olje- og gassnæringen var sivilingeniøren fra Nordland klar for nye utfordringer.

Marit Storvik, som er utdannet sivilingeniør i Teknisk Kybernetikk på NTNU i Trondheim, jobber nå som Leder Drift og Teknologi i Eidsiva Bioenergi. Da mannen ønsket å overta odelsgården utenfor Hamar, var Storvik spent på om det skulle by seg en mulighet for en jobb innen en mer bærekraftig industri enn hun kom fra.

 

Grønt industrieventyr

− Jeg landet hos Eidsiva Bioenergi hvor jeg trives veldig godt. Vi leverer fornybar energi som har fremtiden foran seg, og det er noe unikt med å jobbe i et selskap som har ambisjoner om å vokse og utvikle seg videre, da kan vi faktisk være med og lage industrieventyr med grønt fortegn, sier Storvik. Hun opplever det som svært meningsfylt å skape arbeidsplasser og ansette folk, noe hun ikke tar for gitt etter å ha opplevd nedturen i olje- og gassnæringen.

 

Viktig fagkompetanse

Et annet aspekt hun verdsetter i sitt daglige virke, er det nære samarbeidet med bedriftens dyktige fagarbeidere.

− Det har vært utrolig lærerikt. Det er på anleggene verdiskapingen skjer, og jeg har fått stor respekt både for jobben, engasjementet og kompetansen. Jeg setter stor pris på å jobbe sammen med så mange dyktige folk som samtidig har beina godt plantet på jorda.

Lokalt lokomotiv

Selskapets visjon er «Drivkraft for nye muligheter».

− Kul, ikke sant? Det er litt schwung over den, samtidig som det forplikter. Det er en forutsetning for lokal verdiskaping å ha lokomotiver med løfteevne til faktisk å skape og videreutvikle ny industri. Men skal vi få til noe, må vi ha tilgang til enda flere flinke folk. Og en miks av folk. Klarer vi å tiltrekke oss de flinke folkene, så er forutsetningene der for å skape enda mer. VI må bare rope litt høyere om mulighetene som finnes hos oss, avslutter Marit Storvik.

 

Varmer opp Elverum sentrum

 

− Ikke en kjedelig dag på jobb! Og ikke to dager som er like!

Det bedyrer driftsleder Roy Hovden som sammen med tre fagarbeidere drifter det topp moderne fjernvarmeanlegget på vestsiden av Glomma i Elverum.

 

Fra møbler til varme

− Her mottar vi 19 000 tonn returnert og sortert trevirke i året, opp mot 100 tonn i døgnet i de kaldeste vinterperiodene, forteller Roy. Dette er trevirke som har levd et liv som møbler, hus eller hytter, og kanskje har bundet karbon en hel mannsalder.

Fra varmesentralen sendes det daglig ut varmt vann som sikrer bærekraftig komfort i hverdagen til en rekke bygg, som skoler, barnehager og sykehjem.

− I tillegg er fjernvarme en kritisk innsatsfaktor i produksjonen til flere viktige bedrifter på Elverum, sier Roy, og nevner Nortura sitt slakteri.

 

Egenprodusert strøm

I tillegg produserer de som det første firmaet i Norge, strøm i en strømturbin som går på hetvannet fra biokjelen.

− For oss var det en stor dag den dagen da vi kunne starte kaffetrakteren på egenprodusert strøm. Nå produserer vi nok strøm til å forsyne det store utbyggingsprosjektet Ydalir, et ambisiøst prosjekt som går ut på å bygge en hel bydel i Elverum basert på prinsippene i ZEN. (Zero Emission Neighbourhood), forteller Hovden.

 

Alltid beredt

Og for de som skulle bekymre seg for hva som skjer dersom verken teknisk kompetanse eller hjemmevakt 24/7 er nok til å holde anlegget i gang, kan Roy berolige:

− Vi har beredskap som førsteprioritet. Eidsiva Bioenergi skal sikre leveranser også i en krisesituasjon, og har både mobile kjeler og beredskapskapasitet på hvert enkelt anlegg som kan settes inn om noe skulle skje. Dette fokuset er som et sterkt bånd mellom medarbeiderne i Eidsiva. Skjer det noe ett sted, kan vi alltid stole på hjelp fra våre kollegaer. Det er en enorm styrke og trygghet i hverdagen, avslutter Roy Hovden.

Dette er Eidsiva Bioenergi: Grønt industrieventyr i Innlandet

 

  • Del av Eidsiva som i tillegg består av Elvia og Eidsiva Bredbånd.
  • Etablert i 2008 og har i perioden bygd seg opp til å bli en av Norges største leverandører av fornybar fjernvarme
  • Virksomhet og leveranser i ti byer på Østlandet
  • Leverer årlig over 400 GWh fjernvarme, damp og biokraft
  • På Kongsvinger bygger selskapet nå Norges første varmesentral i heltre. Den settes i drift høsten 2021.
  • Satser på innovasjon og er en viktig aktør i det grønne skiftet