Innland Magasin | NORGES GRØNNE MOTOR | A10. Tine-Landbruksrådet
1369
page-template-default,page,page-id-1369,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Foto: Turi Nordengen/GENO

Rosabonden på Dovre

For syvende generasjons bonde Bjørnhild Vigerust (34) og kosekua Pavlova danner graset i fjellheimen grunnlaget for Dovre Brie Pepper.

Ja, vi snakker om ost i verdensklasse. Og vi snakker om å drive fjellandbruk 500 meter over havet. Der sesongen er kort, vinteren er lang, og utmarksressursene fantastiske. Der, midt mellom Rondane, Jotunheimen og Dovrefjell, åpner Bjørnhild fjøsdøra og slipper dyrene sine rett ut i fantastiske beiteområder.

 

Trivsel og kvalitet

Bjørnhild og samboeren Bjørn driver to familiegårder, der de til sammen har 180 storfe, derav 55 melkekyr. Den rosa instagrambonden er eksepsjonelt opptatt av at dyrene skal oppleve trygghet og ro, både i fjøset, ute på beite og sammen med mennesker.

– Pavlova er for eksempel ganske spesiell. Skrekkelig kosesyk og litt sånn oppi lomma når man er ute og holder på, forteller Bjørnhild smilende, og beskriver hvordan den nysgjerrige melkekua gjerne kommer og smaker på verktøy når noe repareres.

 

Yrkesstolthet

– Rosabonde, det begynte som en gimmick, forteller Bjørnhild.

Jeg hadde lært å kjøre traktor, hadde pakket de rosa rundballene, og var ganske stolt. Nå har jeg også en rosa traktor og prøver å vise frem måten jeg gjør det på. Kanskje inspirere andre kvinner også til å gå inn i yrket.

I dag har @_rosabonde 1300 følgere på Instagram.

 

Ost i verdensklasse

Bjørnhild mener at helheten rundt driften danner grunnlaget for gode produkter. Melken leveres til TINE Meierier, deriblant til anlegget på Dovre som ligger halvannen kilometer fra gården, og kosekua Pavlova bidrar gladelig med kvalitetsmelken sin til osteproduksjon. Her produseres blant annet Dovre Ysteri Norsk Brie Pepper som er premiert med sølvmedalje under Oste-VM to år på rad, senest i 2019. Den er en mild Brie med hel grønn pepper, og det er med stolthet Bjørnhild Vigerust bidrar til et kortreist og lokalt kvalitetsprodukt som nå selges over hele landet.

 

Stor TINE-satsing på Dovre

Spesialost er blitt kortreist merkevare fra fjellbygda. Sånt blir det arbeidsplasser av.

TINEs anlegg Dovre Ysteri har vært i drift siden 1918, men produksjon av Camembert og Brie startet i 1989. Dovre Ysteri er eneste landsdekkende leverandør av de populære hvitmuggostene. Våre oster som er minst like god som de importerte ostene, sier meierisjef Sigrid Svanborg.

Ved Dovre Ysteri praktiseres alle de vanlige ysteriprosessene som alle TINE-meieriene har, men fortsatt utføres mye håndarbeid.

– TINE satser på Dovre-anlegget og har nylig oppgradert anlegget for 53 millioner, sier Sigrid Svanborg. Produksjonskapasiteten er doblet, og arbeidsplasser sikret.

Ysteriet sysselsetter i dag 15 ansatte, og tar imot 1,5 millioner liter melk fra Lesja og Dovre. Det produseres årlig 200 tonn hvitmuggost.

– Det er hyggelig å styrke lokale arbeidsplasser, avslutter meierisjefen.

Norgesrekord i mangfold

  • TINE Meieriet Brumunddal: juice, softisblanding,
    kaffe-og matfløte, Litago-drikker, milkshake,
    laktosefrie produkter, tørrmelk
  • TINE Meieriet Trysil; alle typer pultost
  • TINE Meieriet Tretten; smeltost, grøter, desserter
  • TINE Meieriet Frya; rømme, creme fraiche,
    cottage cheese, Tine yoghurt, Yoplait yoghurt,
    konsummelk, surmelk
  • TINE Meieriet Lom og Skjåk; brunost, søst og
    gomme
  • TINE Meieriet Dovre; brie og camembert

Landbruksrådet Innlandet

  • Fra avl og genetikk – for dyr og planter på Innlandets bondegårder – via bondens næringsmiddelbedrifter – til maten din
  • For bonden og bondens bedrifter
  • Kompetansebygging på tvers av organisasjonene
  • Sammen er vi sterke – Samvirke!
  • En del av Norsk Landbrukssamvirke

Innlandet – Matregion nummer 1 – med en smak av mangfold:

  • Landets største jordbruksfylke målt i verdiskaping
  • 24 % av landets matproduksjon
  • Størst på potet og storfekjøtt, beitedyr og setre i drift
  • Komplette verdikjeder for melk, kjøtt, korn, potet og grønnsaker
  • Norges kjerneområde for dyreavl og planteforedling
  • Innlandet Bondelag – 11.000 medlemmer – vi jobber for bønder i Matregion nummer 1
Foto: Turi Nordengen/GENO