Innland Magasin | NORGES GRØNNE MOTOR | 04. Smaken av Innlandet
870
page-template-default,page,page-id-870,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Lom bryggeri satser på kortreiste smaker i sine mange ølsorter. Til høyre en av gründerne, Ola Gjeilo. Foto: Geir Olsen.

Smaken av Innlandet

Lom bryggeri brygger øl basert på lokale og kortreiste råvarer. De vel 80 000 literne som produseres årlig, rives ut fra hyllene.

Lom bryggeri brygger øl basert på lokale og kortreiste råvarer. De vel 80 000 literne som produseres årlig, rives ut fra hyllene.

Krekling, einer, mjødurt og fjellkvann – alle er eksempler på tradisjonsrike smaker som brukes i bryggingen av Lomb-øl, som er bryggeriets merkenavn på de til sammen 19 lager-typene som blir brygget i bryggeriet i Grjotheim. De har som «Døl», «Ljost»,  «Eine», «Peer Gynt», «Vinternatt» og «Myrt».

 

Lokalt

– Vi prøver å være så nær knyttet til lokalmiljøet som mulig, og er opptatt av å bruke råvarer herfra, forteller Ola Gjeilo. Det var i 2014 han og kameraten Olav Grjotheim fikk ideen om å etablere bryggeriet, og som sagt, så gjort. En brygger fra Tyskland som tilfeldigvis bodde i Lom på den tiden, var til stor hjelp, og det samme var kolleger i bransjen.

– Det første ølet ble brygget i minibryggeri i kjelleren i Grjotheim, og senere ble det leiebrygget på Tya bryggeri i Årdal, forteller Gjeilo. I 2016 stod bryggeriet på låven i det gamle fjøset i Grjotheim klart, og brygging i eget hus var i full gang. I dette bygget er det nå i tillegg til bryggeri, kjølerom i møkkakjelleren, lager og bryggeriutsalg i fjøset – og til årets sesong ble bryggeripuben på låvebruen tatt i bruk.

 

Mye å lære

– Det var en utrolig bratt læringskurve og mange skjær i sjøen, men vi fikk mye hjelp og høstet erfaringer underveis, forteller Gjeilo.

– Vi har blant annet nedlagt mye arbeid i å skaffe frem malt av lokalt korn til å brygge på, og etter mye prøving og feiling har vi nå to ølsortar med malt av korn frå Skjåk. Dette er «Døl» og «Skjaak». Basismalten er økologisk dyrka og henta frå Tyskland, forteller han.

Det samme gjelder humle, som er fast bestanddel i øl.

– Også her kommer mesteparten fra Tyskland, men vi jobber for å kultivere en gammel humlestamme som vi hentar frå barndomsheimen til moren min og som i alle fall har stått ved samme veggen i meir enn 100 år.

– Heldigvis er det en villig plante å få til å vokse, smiler han.

– Det er vel egentlig dette fokuset på det lokale som gjør at vi skiller oss litt ut, sier han.

Med et produksjonsvolum på ca. 80 000–90 000 liter årlig er det ikke mulig å distribuere gjennom de store dagligvarekjedene. I stedet er det ølutsalget Gulating som står for den nasjonale distribusjonen, mens Spesialgrossisten Innlandet sørger for at Lomb-øl skal være tilgjengelig over hele Innlandet.

– I tillegg distribuer vi selv ut til en del spesialforretninger der vår type øl passer godt i butikkhyllen.

 

Tar tid

Satsingen på lagervarianter gjør at gjæringen tar dobbelt så lang tid som ale-sorter som blant annet IPA.

– Undergjæret øl må gjære i ca. seks uker, og det setter noen grenser for hvor mye vi klarer å produsere med 19 000 liter gjæringskapasitet, sier Gjeilo.

– Men vi forsøker stadig å ta grep, nå sist med nytt tappeanlegg og ikke minst med utvidelse av tankkapasiteten vår. Men uten å gå skoa av oss, understreker han.

– Vi bygger stein på stein og tror det er den beste måten. Det har vært filosofien vår helt fra starten, sier Gjeilo.

Eventyrlystne nordmenn kan også vente seg nye smaker fra Lom bryggeri. Noen hektiske dager denne våren var jeg ute og plukket bjørkeskudd. Det måtte skje i løpet av kort tid, før skuddene ble for store. Resultatet er snart klart til tapping og heter «Bjørk».

– Bjørkeskudd gir så fin smak og til og med litt farge, og vi håper ølet skal få litt grønnskjær. Vi kommer helt klart til å fortsette med råvarer fra naturen i området. Det har folk gjort i uminnelige tider, og vi fortsetter den lange tradisjonen, avslutter Gjeilo.

Vi har blant annet nedlagt mye arbeid i å skaffe frem malt av lokalt korn til brygge på.