Innland Magasin | NORGES GRØNNE MOTOR | 07. Legger til rette for fremtidens matproduksjon
873
page-template-default,page,page-id-873,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
Martin Molinaar og Avisomo vil revolusjonere produksjonen av urter og grønnsaker. Foto: Geir Olsen

Legger til rette for fremtidens matproduksjon

– Å starte plantene innendørs gir bonden mye større kontroll, sier Martin Molenaar, en av to gründere bak Avisomo på Gjøvik. Selskapet har utviklet sitt eget system for innendørs dyrking, med profesjonelle bønder som målgruppe.

Effektivisering, bedret plantekvalitet og tryggere spiring er stikkord når Molenaar skal beskrive det modulbaserte systemet Avisomo har utviklet. Fordelene med kontrollert spiring i automatiserte moduler er mange.

– I dag har mange bønder egne spireveksthus. De kan erstattes med et Avisomo-system som tar mye mindre plass, og veksthuset kan da frigjøres til ordinær produksjon, sier han.

– Våre spiremoduler er basert på CC-traller, og er tilpasset eksisterende drift, og systemet er utrolig fleksibelt. Modulene kan ha varierende hyllehøyde tilpasset vekstene som skal dyrkes frem, og både vanning og belysning blir automatisert og tilpasset driften, sier han.

 

Bakgrunnen for forretningsideen til de to gründerne var et bachelorprosjekt ved NTNU på Gjøvik. Sammen bygde de et system som overvåket og regulerte pH-verdi og næringsinnhold i hydroponiske dyrkingssystemer, altså dyrking i ren væske. Systemet var beregnet på såkalte «vertical farms» – der planter dyrkes innendørs under LED-belysning og i høyden. Molenaar og partneren fant fort ut av alle fordelene ved denne måten å dyrke på, og bestemte seg for å utvikle og bli en totalleverandør av innendørs dyrkesystemer tiltenkt etablerte matprodusenter.

– Vår teknikk gir mye høyere spireprosent enn ordinær spiring, og samme kvalitet på alle spirene ved bruk av våre forhåndsinnstilte programmer for perfekt vanning, klima og belysning. Forskjellige planter krever ulikt miljø under spiring, og med Avisomo er det veldig enkelt å tilpasse parameterne til forskjellige arter, understreker Molenaar. – Man forteller systemet hva slags frø som er sådd, så vil automatiseringen ta seg av resten.

 

Og har man spesielle preferanser for hvordan plantene skal utvikle seg, kan dette endres i kontrollpanelet. Mindre lys får plantene til å strekke seg, mer lys gir kompakte planter. Avisomo-anleggene gir mulighet for egentilpasning og full kontroll på plantene.

– Vi har lagt stor vekt på at systemet vi leverer er tilpasset eksisterende drift, slik at det ikke innebærer noen voldsom utskifting av eksisterende utstyr, forteller Molenaar.

– Vårt system kan bygges gradvis med små investeringer, og dermed gi gården og bonden økt verdi over tid ettersom man ser at det er lønnsomt. Siden modulene er relativt små, kan systemet benyttes av småskalaprodusenter så vel som storbønder.

– I tillegg til å selge selve utstyret, bidrar vi gjerne til å planlegge og prosjektere anlegget for hver enkelt kunde, sier Molenaar.

– Allerede fra starten av skjønte vi at dette var noe mange bønder har etterlyst lenge, og vi føler at vi har truffet godt i markedet. Når vi ruller ut fjerde generasjon i testanlegget på Skreia i løpet av året, er vi klare til å levere i stor skala, sier han.

 

Avisomo produseres i Norge, og settes sammen i Innlandet. Bare LED-diodene kommer fra Kina, sammen med noen mindre plastdeler. Å bidra til økonomien i norsk landbruk, med norskprodusert utstyr, er kjernen i Molenaars motivasjon.

– Vi går inn i en veldig spennende fase nå, og det føles riktig å bidra til effektiv matproduksjon som likevel ikke er arealintensiv. Konseptet er tilpasset Norge, både med hensyn til varierende værforhold, og det at vi har spredt landbruk her i landet.

Med et Avisomo-system er det bare å sette frø i trallen, starte ønsket vekstprogram og sette i stikkontakten, avslutter Martin Molenaar.

Martin Molinaar og medgründer Jo Andre Flåseth. Foto: Geir Olsen