Innland Magasin | NORGES GRØNNE MOTOR | A3. Maarud
930
page-template-default,page,page-id-930,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

En sprø historie om snacks og 64 bønder

Neste gang du sitter i sofakroken med knakende sprøtt potetgull fra Maarud, send en tanke til kortreiste chipspoteter fra innlandsbønder, dyrket i frisk luft og vannet med rent vann.

– Det er mye som har forandret seg siden vi startet med produksjon av Potetgull i 1936, men én ting er den samme: For å lage sprø og velsmakende snacks, er vi helt avhengig av frisk luft, fruktbar jord, rent vann og riktige mengder sol og regn, sier Elling Ødegaard, fabrikksjef hos Maarud.

Dermed er han inne på forutsetningen for at de utvalgte, lokale bøndene som leverer chipspoteter av beste kvalitet til Maaruds anlegg i Sør-Odal, kan gjøre nettopp det: levere naturlige råvarer.

 

Naturvern er grunnlaget

I dag er det 64 potetbønder som livnærer seg ved å levere potet som blir til det sprøeste potetgull hos Maarud. Mange av dem gjennom flere generasjoner. At om lag 200 mennesker kan gå på jobb hver dag, mener Ødegaard er en bonus vi virkelig må ta vare på for kommende generasjoner.

− Derfor må vi gjøre alt vi kan for å ta vare på naturen. Vi har en grunnleggende tro på at snacks, i dette tilfellet potetgull, smaker aller best når poteten kommer fra jord som har det bra, sier Ødegaard.

– Å ta vare på naturen handler om å ta vare på selve livsgrunnlaget vårt, eller gullet i potetgullet vårt, som vi liker å si.

 

Om å ikke gi opp

Maarud hadde ikke vært det de er i dag uten visjonære mennesker som turte å tro på en drøm. Som turte å satse da ingen hadde hørt om lignende. Potet uten gaffel?

− Ja, det tok litt tid før den tanken etablerte seg i Norge, smiler Ødegaard.

Han har tro på at en historie som denne, former bedrifter.

− Det handler om identitet og om hvorfor vi finnes som selskap. Og det danner bakteppet for dagens satsing på bærekraft og innovasjon.

 

Forankring hos hver enkelt

− Vi har ansatte som har jobbet hos oss i generasjoner og som føler eierskap til bedriften. Dette engasjementet er gull verdt når vi skal jobbe med bærekraft. Når vi gjør endringer i bedriften, er det viktig for oss å ha de ansatte med på laget. Man må ha på plass “hvorfor man skal gjøre det” før man får til endring. Har man ikke det, tror jeg bærekraftsarbeidet vil bli vanskelig.

 

Dyrking med omtanke

Maarud går aktivt inn for å redusere den direkte og indirekte påvirkningen produksjonen av potetgull har på natur og miljø – og på sikt vil de forsøke å fjerne den helt. Matsvinnet skal reduseres, bruk av ren energi skal økes, vannforbruk reduseres, og gjennom å øke antall poser pr kartong blir det også færre trailere på veien.

– Dyrking med omtanke er et av våre satsingsområder, sier Ødegaard, som videre forteller at dyrkingen blir fulgt tett opp, sånn at de er sikre på at potetene blir produsert i henhold til Maaruds arbeid for bærekraftig landbruk.

Elling Ødegaard, fabrikksjef hos Maarud.
Maarud går aktivt inn for å redusere den direkte og indirekte påvirkningen produksjonen av potetgull har på natur og miljø.